Bovelander Blog

Hockeyen voor een beter toekomst

Hockeyen voor een beter toekomst

Al sinds 1996 organiseert Bovelander hockeykampen voor kinderen in Nederland. Maar niet alleen in Nederland staat de naam Bovelander garant voor hockeyplezier, ook in India valt de naam geregeld. Waarom? Omdat One Million Hockey Legs zich daar sinds 2016 inzet voor kansarme kinderen. Door middel van te helpen in de ontwikkeling waarin de nadruk wordt gelegd op hockey. Hoe dat werkt? Dat lees je in dit interview! 

Plezier en ontwikkeling door middel van hockey is volgens Bo Peijs (Bovelander Foundation) de basis van de gloednieuwe Bovelander Foundation. Tot voor kort heette dit project nog One Million Hockey Legs. Bo vertelt in deze blog meer over de ontwikkeling van het initiatief, de naamsverandering en de waarden van de Bovelander Foundation. 

Lees ook: Hockeycultuur, waarom hockey meer is dan alleen een sport

Samenwerking op het gebied van sport
Het begon met het tekenen van een MoU (Memorandum of Understanding) tussen India en Nederland voor de samenwerking op het gebied van sportontwikkeling in 2014. India heeft verreweg de meeste gouden medailles behaald met hockey op de Olympische Spelen en Nederland presteert ook erg goed voor zo’n klein land. Floris Jan Bovelander werd als Nederlands hockeyer van de gouden generatie door de overheid gevraagd om een project in India op te zetten. 

Geïnspireerd door een bestaand project in India genaamd ‘One Thousand Hockey Legs’ bedacht Floris Jan ‘One Million Hockey Legs’. ‘’Toen Floris Jan startte in India, was het idee om richting het WK heren van 2018 zoveel mogelijk kinderen in India weer te laten hockeyen, zodoende is de naam tot stand gekomen.’’ vertelt Bo in het sfeervolle kantoor van Bovelander in Haarlem, waar grote foto’s van hockeyende kinderen in India aan de muur hangen. Sinds Bo is begonnen te werken bij One Million Hockey Legs mocht ze gelijk op reis naar India. “Als je hieraan werkt, moet je van dichtbij zien wat het inhoudt; de omgeving, de mensen, de manier van werken, de geuren en kleuren van het land. Het is vrij indrukwekkend. Het is superlastig uit te leggen aan mensen die er niet zijn geweest hoe het eraan toe gaat in India. Het is heel anders dan hoe wij het in Nederland gewend zijn. Soms kan je door allemaal rijstvelden rijden en ineens ligt er een hockeyveld tussen, waar tientallen kinderen tegelijk spelen.’’ 

Een piramide opzetten
De bedoeling van het project is om een piramide op te zetten, gebaseerd op hockey. Onderaan de piramide staat het ‘grassroots onderdeel’, waar kinderen van acht tot veertien met lokale coaches naast hun school kunnen hockeyen. “Het is bedoeld als social life skills development.  Ze leren verschillende life skills waaronder samenwerken, communicatie, leiderschap en gendergelijkheid. De lokale coaches worden opgeleid door Nederlandse coaches en ook voor hen is dit een kans op een beter leven met een vaste baan.” Aldus Bo. 

De tweede laag van de piramide is het ‘Regional Development Center’ of RDC. “We trainen hier kinderen die bij de grassroots laten zien getalenteerd te zijn. Zij mogen dan naar het RDC waar ze drie keer per week op een kunstgrasveld mogen trainen. Naast dat sociale ontwikkeling nog steeds belangrijk is wordt voor deze kinderen van tien tot dertien hockey ook steeds meer een doel.” Bovenaan de piramide staat de Hockey Academy “De kinderen hier zijn ongeveer dertien tot negentien jaar oud. Worden ze geselecteerd, dan gaan ze  intern, dat houdt in dat ze uit huis gaan om op de Academy te wonen. In India is het vrij normaal dat ze jong uit huis gaan, wanneer een kans op een beter leven zich voordoet.”

Lees ook: Waarom jij écht op hockeykamp moet gaan

Opgeleid als topsporter
Wel blijft er een belangrijke focus op de educatie van de kinderen. “Bij alle niveaus geldt dezelfde regel: als ze niet naar school zijn geweest die dag, mogen ze niet trainen.” Daar staat tegenover dat de kinderen in de Hockey Academy worden opgeleid als topsporter. Het ultieme doel voor deze kinderen is om bij een landelijke ploeg te mogen spelen. “In India hebben ze geen hockeyclubs zoals wij ze hier kennen, maar worden teams gevormd via organisaties of landelijke instellingen. Zo heeft de politie, het leger en de spoorwegen ieder zijn eigen hockeyteam.” 

In het najaar zijn er allerlei toernooien, waar je ook als academy aan mee kan doen. De academies schrijven zich in. En als de deelnemende teams en kinderen goed presteren, is dit de ultieme kans om gescout te worden door één van die teams. “Als je bijvoorbeeld een baan krijgt om te hockeyen voor het politieteam, dan is dit een baan voor het leven. Dan heb je een gegarandeerd inkomen en kun je je familie ondersteunen.”

Bovelander Foundation
‘’In eerste instantie wilden we hockey (her)introduceren bij zoveel mogelijk kinderen in India richting het WK in 2018. Gaandeweg merkten wij dat dit niet de impact had die we voor ogen hadden. Daarom besloten we meer duurzame projecten op te zetten. ‘’

De volgende stap is dus de naamsverandering. ‘’We kregen steeds de vraag; hoeveel hebben jullie er al? (aantal kinderen). De naam ‘One Million Hockey Legs’ impliceert die vraag. Echter willen we dus de focus leggen op kwaliteit, in plaats van op kwantiteit. Ons doel is helpen in de ontwikkeling van kinderen door middel van sport en daar moet dus kwalitatief op gefocust worden. Idealiter volgt een duurzaam programma het piramide-systeem. Als dat in samenwerking kan met al bestaande organisaties of academies is dat ook goed’’

Als tweede reden geeft Bo aan dat de stichting hoopt met de nieuwe naam meer kans te maken op het gebied van sponsorships en samenwerkingen met externe partijen, doordat het dan de naam Bovelander draagt. “We willen alles scherper neerzetten n.a.v. de opgedane ervaring wanneer het omgezet wordt naar de Bovelander Foundation. We willen dat ieder kind in de ‘driver’s seat’ van hun leven zit. En op basis van sportieve, sociale, persoonlijke en educatieve ontwikkeling gezonde beslissingen kan maken En dat zij mede door ons programma die ontwikkeling kunnen maken. We hopen natuurlijk nog veel meer minderbedeelde kinderen en lokale coaches een kans te kunnen bieden.’’

Ook bijdragen aan dit geweldige project? Meld je aan voor een van de Nederlandse Bovelander Hockeykampen en doneer 5 euro aan een kind in India. Zo ondersteun je het werk dat de Bovelander Foundation doet in India en kan je kansarme kinderen hetzelfde hockey-plezier geven als je zelf beleeft! 

Wil je hier meer over lezen ga dan naar: www.onemillionhockeylegssocialprojects.com 

Terug naar alle blog artikelen